Vrstvím, vrstvíš, vrstvíme

Vonku prší, treba dáždnik, alebo aspoň pršiplášť. Pod nohavice patria nohavičky. Väčšinou.. Pod tričko podprsenka. No dobre, nie vždy, ale často ju ocenia prsia, aj okoloidúci.... Presne tak, ako vrstvíme odev na telo, treba vrstviť prípravky na tvár, krk, dekolt, chrbty rúk...dobre, dobree...veď toho zas nie je toľko ;)

Prečo je poradie dôležité? 

Gaťky cez nohavice - podprsenka na svetríku. Len si predstavte, čo by si o vás ľudia pomysleli?! Nie Lady Gaga, ĽUDIA. 

Preto tak, ako si pod pršiplášť neoblečiete iba nohavičky a podprsenku, lebo by vám pod tou gumou nebolo asi veľmi príjemne, hoci efektné by to nepochybne bolo, potrebujete viac vrstiev. Niečo na ochranu, niečo na zahriatie, niečo pre dobrý pocit, niečo pre oči iných, niečo pre oči vaše. A ako by sme mohli zabudnúť na pôžitok?! No!  

Takto je to aj so starostlivosťou o pleť a jej ochranou pred nepriaznivými vplyvmi počasia. Smog, slnko, vietor, prach..pred tým všetkým treba kožu chrániť. 

Myslite na to, keď sa vám nebude chcieť krémovať :P 

Od najľahšieho k najťažšiemu

V móde je možné toto pravidlo sem tam obísť, alebo vedome preskočiť, a dať si niečo tenké a vzdušné cez niečo hrubé a teplé. A môže to vyzerať dobre. Pri pleťovej starostlivosti tento postup neodporúčam. 

Začnite vždy prípravkami na vodnej a gélovej báze, pokračujte sérami s ľahšou konzistenciou, končite olejmi a krémami. Všetko v závislosti od toho akú máte pleť. Suchá, ktorá okamžite vsiakne všetko, toho znesie viac. Pri mastnej alebo zmiešanej si vyberajte prípravky na báze vody, oleje používajte ľahké a postupne. Zistite, či vám vyhovujú aj v lete, alebo si ich necháte na zimu. Či ich znesiete pod make-up cez deň, alebo necháte radšej na noc.

Oblečte svoju pleť, budete cool

Predstavte si pleťové sérum ako vašu bielizeň. Aká kvalitná bude, tak bude na vás vyzerať všetko ostatné. Zväčša zaodievame čisté hnáty, a teda aj tvár by sme si mali najskôr umyť. Ale to už viete. A viete aj to, že sendvič chutí vždy lepšie s maslom ako suchý, a čo by to bolo za šalát bez oleja. Olej/maslo - to je váš toner-pleťová voda. Ani tehly by dobre nedržali jedna na druhej bez malty, alebo najnovšie bez nejakej lepiacej malty. Uvažujte o nich takto, keď sa vám budú zdať zbytočnou investíciou. A vraví vám to stavbárova dcéra..

Oči a oblasť okolo nich, to je kapitola sama o sebe. Nikdy nie sú dosť oddýchnuté, a dosť svieže. Najrýchlejšie prezradia náš vek, únavu, starostlivosť o seba. Preto im ráno doprajte riadnu dávku povzbudenia a večer starostlivosti. Očný gél, krém, sérum sú ako vaše slnečné okuliare alebo dobré pančuchy, nemusia byť, ale o čo viac ste cool keď ich máte, tsa! ;) 

Potom nasleduje hydratácia v podobe krému/ľahkého hydratačného gélu pre lesknúcich sa, to bude naše mäkké a pohodlné tričko. Dobré tričko, to je základ. Nevykročíme predsa v ústrety svetu nahí. 

No a chceme sa aj páčiť a pôsobiť upravene, preto si dáme buď pekný svetrík, mikinu, sako, bundu, alebo dobrú kabelku, či hodinky, alebo fajnové tenisky - to bude náš makeup. Niečo, čo nám dodá punc pestovanosti a osobitosti. A nezabudnime na náš slnečník, ochranný štít pred slnkom, to je naše SPF. Či už o ňom uvažujete ako o trenchcoate, riflovke alebo kožáku, vaša vec, mňa priznám sa už tie prirovnania trocha vyčerpali ;) V každom prípade, SPF by malo tvoriť najvrchnejšiu, a teda poslednú vrstvu pri našej starostlivosti o pleť.  

A práve tento krok je pre mňa osobne zatiaľ najtvrdším orieškom. Na stupnici tvrdosti..pekanový. Skúšali ste niekedy rozbiť tú škrupinu? Na porazenie...


V akej forme SPF naniesť, aby vás aj dostatočne chránilo, aj aby ste sa neleskli, a aj aby na tom všetkom dobre držal makeup a nevyšla vám z toho jedna hnusná lepkavá mazanica??? Lebo aj také sa stane... Tak to je otázka a kumšt vážení-é-á....  


 Možností je niekoľko: 

- SPF samostatné 

Predáva sa vo forme prípravkov na opaľovanie, krémov, mliek a fluidov, ktoré chránia pred slnkom. Ak zvolíte túto cestu, natrite sa, počkajte pol hodinu, a potom pokračujte s makeupom. Ak ho potrebujete. Môžete SPF s makeupom aj zmiešať, experimentovanie tu nikto nehatí, naopak, je vítané...sami uvidíte, či sú vaše prípravky kompatibilné a spolupracujú. Lebo aj nemusia. 

Keď idete napríklad niekam v lete a vaša pleť je bezproblémová v zmysle nedokonalostí a vyrážok, je to ideálny stav. V prípade malých začervenaní, sem tam vyrážočka - sem tam fliačik, postačí po nanesení SPF len lokálne prekryť nedostatky korektorom, zafixovať púdrom – suchokožci nemusia- a finito. 

-SPF v hydratačnom kréme

Ak už nebudete používať makeup, je to cesta. A prečo by s makeupom nemala byť? To je tu práve sporné. Mal by byť UV faktor tou poslednou vrstvou? Znižuje nanesenie makeupu bez UV, na krém s UV, účinnosť UV? Hneď ako sa budem mať koho opýtať- opýtam sa, na to vezmite jed! 

Čo ešte môže byť predmetom sporu pri tomto type ochrany je, že prípravky s dvoma a viacerými účelmi nie vždy fungujú celkom tak, ako sľubujú. Takže ak chcem hydratovať, kúpim si radšej hydratačný krém samostatne, ak chcem ochranu pred slnkom, zaplatím za tú. Existujú ale aj kvalitné viacúčelové prípravky, ja som bola spokojná napr. s krémom od Caudalie. Má však iba SPF 15. 
 

-SPF v makeupe

Odpadá čakanie. Jednoducho si kúpite makeup s ochranným faktorom a máte po starostiach. Pred jeho nanesením nagebríte na tvár všetko ostatné a vybavené. Akurát, že niektorí dermatológovia tvrdia, že taká ochrana nie je dostatočná. Zabiť ich je málo. Ak použijete SPF iba v makeupe, potom ho použite najmä dostatočné množstvo, aby ste súmerne a dôsledne pokryli celú tvár, a použite aj púder s SPF. Pre istotu. 

 -SPF v hybridoch typu BB krém, CC krém, tónovací krém

Je to akoby ste zmiešali trošku hydratačného krému, troška SPF a pridali troška makeupových pigmentov. Ideálne väčšinou pre ľudí, ktorí neriešia žiadny špecifický pleťový problém. A zo všetkého troška je práve pre nich tak akurát. Opäť teda vyberajte podľa typu vašej pleti a očakávaní. Aké efektívne krytie chcete a potrebujete, či predtým použijete aj samostatne hydratáciu alebo nie. Mne osobne sa predstava nanesenia jedného prípravku, v ktorom je už VŠETKO obsiahnuté nezdá uveriteľná a presvedčivá natoľko, aby som vyhodila všetky moje krémiky a vodičky. To teda nie vážení! 

-SPF podľa typov pleti

              mastná pleť                                                                       zmiešaná pleť  

MAKEUP so SPF + PÚDER so SPF                                        SPF s ĽAHŠOU KONZISTENCIOU, ktoré                                                                                                                                                             hydratuje a zároveň matuje           

              normálna pleť                                                                    suchá pleť

KVALITNÝ HYDRATAČNÝ KRÉM so SPF                                  najskôr EXTRA HYDRATÁCIA bez SPF +                                                                                                                                                  HYDRATAČNÝ KRÉM so SPF 

citlivá pleť a pleť s rosaceou, ekzémom

          FYZIKÁLNE/ MINERÁLNE SPF  

 

-SPF pred kamerou, fotením

Zabudnite. Budete vyzerať hnusne vypľuto, lesklo, belavo, choro, čudne, posmrtne, odpudzujúco.....prosto ZLE! SPF hádže odlesky, takže by ma veľmi zaujímalo, ako to riešia modelky fotivšie kade tade po plážach plavkové a iné editoriály, úzkostlivo si pritom strážiace pleť pred erupciou pigmentových škvŕn a iných hélioneduhov...možnosťou sú makeupy s SPF a ešte kvalitná retuš..asi.. ;) 

Ak vás napríklad čaká svadba, alebo nejaká iná akcia pod holým nebom a očakáva sa aj priame slnečné žiarenie..opýtajte sa svojej vizážistky...(ehm..to bola len taká floskula.. ale veď skúste hehe :)) 
Ja by som to asi riešila chemickým SPF, a na to makeup bez SPF + minerálny púder, ktorý zabezpečí jednak fyzickú blokádu pred žiarením a zároveň nebude hádzať odlesky pri fotení. V každom prípade by som akúkoľvek zvolenú kombináciu pred podujatím, z ktorého fotografie budú pre vás dôležité, najprv odskúšala.

AHA, BHA, RETINOL a SPF
 
Ako som už spomínala v časti Exfoliácia, pri používaní týchto ingrediencií je obzvlášť dôležité dávať si pozor na slnko a nezabúdať na SPF. Na youtube som videla dievča, opravujem, osobu bez mozgu a schopnosti čítať, ktorá užívala Roaccutane vnútorne..tiež derivát vitamínu A... išla na pláž a spálila sa bez ochranného krému takým strašným a neuveriteľným spôsobom, až sa mi zdalo čudné, že sa o svojej tuposti ešte aj zmieňuje pred zrakmi iných. Ale ako výstraha, okej...

Spomínané ingrediencie môžete bez obáv používať celoročne, ale rovnako je to potom s použitím SPF. Čo sa retinolu týka, úplne vám postačí kúra raz do roka, naplánujte si jej začiatok na zimné mesiace, kým príde jar/leto a s nimi aj viac slnečných dní, budete dávno za vodou. 

Pre úplnosť pripomínam, že retinol v akejkoľvek forme je tabu pre tehotné, dojčiace a pokúšajúce sa otehotnieť!!! (Ak ste sa párkrát natretli nejakým slabším krémom, svet sa nezrúti, pre istotu prípravky, ktoré používate preštudujte)

Na záver k vrstveniu... 

Vrstviť možno aj funkčné ingrediencie chemického peelingu a protivráskových, či protiaknóznych kúr, zatiaľ vraj žiadne výskumy nepreukázali, že by jedna znižovala účinok druhej, naopak, mali by sa ešte podporovať. Podrobnejšie sa o tom plánujem zmieniť vo zvláštnej kapitole venovanej akné, neskôr vráskam....jahááj, budeže to roboty ... ako na kostole..

Dovtedy aspoň stručne: 

Najprv použijem BHA, potom retinol. Momentálne obdeň striedam retinol v sére + olej +krém, a BHA + retinol + krém. Používam túto kombináciu iba večer.

Cez deň si dávam hyaluronové sérum + ACE sérum + hydratačný zmatňujúci fluid.

Makeupy striedam. Do práce najčastejšie MU alebo BB krém bez SPF zmiešaný s SPF 30, mmnt. mám Chanel. Alebo BB krém, ktorý už SPF obsahuje - mám vzorku od Maybelline Pure BB cream SPF15. Alebo CC krém s SPF Max Factor...alebo....:))))